Przejdź do treści

Dieta kopenhaska – dieta na odchudzanie z efektem jo-jo

Dieta kopenhaska

Dieta kopenhaska to dieta odchudzająca, która w praktyce polega na stosowaniu skonkretyzowanego menu przez czas 13 dni. Jakiekolwiek odchylenie od posiłku niweczy całość diety. Podkreślić należy, że rozpoczęcie diety od nowa może nastąpić dopiero po 2 latach od nieudanego zakończenia. Zaznaczamy jednocześnie, że dieta kopenhaska może pomóc nam w odchudzaniu, jednak istnieje wiele zastrzeżeń co do tej metody. Same zasady diety są niezwykle rygorystyczne, a co za tym idzie nie każdy może się na nią zdecydować. Konsekwencje takiego działania mogą być poważne. Zanim się na nią zdecydujemy to warto poznać jej zasady, aby mieć świadomość ewentualnych skutków ubocznych.

Spis treści

Dieta Kopenhaska – zasady

Dieta KopenhaskaJedz dziennie 800 kalorii – Oprócz stałego menu przez 13 dni z rzędu warto wiedzieć, że ilość kalorii w skali doby jest wyjątkowo ograniczona. Brak jest możliwości dokonywania zmian w menu. Zatem, jeśli nam coś w tym jadłospisie nie odpowiada oznacza to, że dieta nie jest dla nas. Każdego dnia dostarczamy do naszego organizmu 600-800 kcal. Jest to zdecydowanie za mało dla każdego przeciętnego organizmu niezależnie od płci i wagi. Taki deficyt doprowadza do utraty wagi. Na tej diecie podaż energii jest blisko 3 razy mniejsza, niż wymaga tego zdrowa zbilansowana dieta. Założeniem jest czerpanie energii z zalegającej tkanki tłuszczowej. W jadłospisie nie ma w ogóle glikogenu, który także tracimy. Przez okres stosowania diety może dojść do sporych jego braków.

Dodatkowo ta dieta odwadnia organizm przez co mniej kilogramów nie wynika jedynie ze spalonej tkanki tłuszczowej, lecz z utraty wody. Dieta kopenhaska nie jest zgodna z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia. Jadłospis jest pozbawiony pełnowartościowych produktów i nie zawiera odpowiedniej ilości posiłków. Dodatkowo nie spełnia ona wymagań diet niskokalorycznych, ponieważ zaczynają się one od 800 kcal/dobę.

Jedz konkretne posiłki o stałych porach – Wcześniej było już o tym wspomniane, ale warto pamiętać, że dieta ta trwa 13 dni i nie można jej pod żadnym pozorem przedłużać. Może być to bardzo szkodliwe, a nawet niebezpieczne dla naszego zdrowia. Nie można także wprowadzać żadnych zmian, gdyż jest to równoznaczne z przerwaniem diety.
Składa się ona z 3 posiłków dziennie: śniadania, obiadu i kolacji. Muszą być one spożywane o stałych godzinach, a jeśli chodzi o przesunięcia posiłków to może być to maksymalnie 30 minut. Czasy posiłków wyglądają w poniższy sposób:

  • Śniadanie – 8:00-9:00
  • Obiad – 12:00-14:00
  • Kolacja – 16:00-18:00.

Trzymaj się jadłospisu – Podczas tej diety ograniczamy tłuszcze i węglowodany, ale dostarczamy więcej warzyw, jajek, chudego mięsa czy owoców w niewielkich ilościach. Musimy pamiętać o kawie i nie wolno o niej zapominać, gdyż jest to główne źródło energii. Jeśli chodzi o przykład dnia na tej diecie to może on wyglądać w taki sposób: na śniadanie kawa z łyżeczką cukru, na obiad 2 jajka ze szpinakiem, brokułami lub pomidorem, na kolację befsztyk wołowy oraz odrobina sałaty z oliwą z oliwek.

Czytaj też: Dieta doktor Ewy Dąbrowskiej na odchudzanie >>

Czego nie można robić na diecie kopenhaskiej?

Zakaz spożywania odmiennych posiłków – pamiętajmy, że jest to wymagająca i szablonowa dieta i nie wolno jeść produktów, których nie znajdziemy w jej menu. Podjadać również nie wolno. Nawet jeden mały chips powoduje jej przerwanie. Dotyczy to nawet jednej gumy czy łyku alkoholu. Trzeba zatem być bardzo ostrożnym, jeśli chcemy dotrwać do końca.

Podobny artykuł:  Dieta ketogeniczna: Co to jest i dla kogo? Jak zacząć?

Zakaz uprawiania sportu – może się wydawać, że jest to rozwiązanie błędne, gdyż sport pomaga gubić zbędne kilogramy. Jeśli chodzi o dietę zdrową i zbilansowaną to zazwyczaj polega ona na odpowiednim jadłospisie oraz odpowiedniej aktywności fizycznej. Na diecie kopenhaskiej trzeba uważać na aktywność fizyczną. Jest to wynikiem faktu, że w spożywanych posiłkach nie dostarczamy wystarczającej ilości kalorii do naszego organizmu przez co aktywność fizyczna może doprowadzić do złego samopoczucia czy bardzo szybkiego zmęczenia.

Stosowanie diety kopenhaskiej a utrata wagi

Musimy podkreślić, że sama utrata uwagi nie jest najważniejszym elementem. Innymi słowy – utrata wagi powinna zwiększać zdrowie danej osoby, a także polepszać samopoczucie. Niezwykle ważną rzeczą jest następnie utrzymanie efektów. Dzięki diecie kopenhaskiej wiele osób schudło, jednak nie można nazwać jej zdrowym odżywianiem. Często po jej zakończeniu występuje efekt jo-jo. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ przez 13 dni tracimy wodę, a później ona szybko wraca do organizmu. Jeśli chodzi o mniej kilogramów do wynikają one z niedoborów składników odżywczych, węglowodanów czy błonnika. Największy efekt tej diety to ogromne osłabienie organizmu przez co towarzyszy nam ciągłe zmęczenie. Często również możemy zauważyć rozdrażnienie. Podczas tej diety nie dostarczamy wiele minerałów i witamin, a co za tym idzie po jej zakończeniu możemy mieć problemy z paznokciami, cerą czy włosami.

Analizując powyższe trzeba wskazać, że dieta jest przeznaczona dla osób w pełni zdrowych. Przed jej rozpoczęciem warto udać się do lekarza, aby ten mógł ocenić czy dieta nie będzie dla nas zbyt szkodliwa.

Kto nie powinien stosować diety kopenhaskiej?

Zdecydowanie nie jest zalecana osobom niepełnoletnim. To właśnie wtedy bardzo istotne jest dostarczanie do organizmu wielu składników odżywczych i kalorii, aby mógł on rozwijać się w prawidłowy sposób. Starsze osoby również nie powinny stosować wspomnianej diety.

Wspominając powyżej nikłą kaloryczność diety trzeba wskazać, że nie jest ona odpowiednia dla osób pracujących fizycznie i uprawiających sport, ponieważ dostarcza do organizmu o wiele za mało składników odżywczych – może być to bardzo szkodliwe właśnie ze względu na aktywny tryb życia. W żadnym wypadku diety tej nie mogą stosować kobiety w ciąży oraz te, które karmią piersią. Dodatkowo nie zaleca się jej osobom, które chorują na nerki czy serce lub nadciśnienie, cukrzycę oraz tym którzy na co dzień walczą z niedocukrzeniem.

Zalety i wady diety kopenhaskiej

Wymienienie zalet diety kopenhaskiej jest krótkie. Przede wszystkim pomoże nam schudnąć w krótkim czasie. Dodatkowo trwa niedługo, bo tylko 13 dni. Co więcej zawsze mamy w niej gotowy jadłospis.

Podobny artykuł:  Neocard kapsułki– opinie, skład, cena, gdzie kupić?

Wady, które są związane z stosowaniem diety kopenhaskiej są znacznie bardziej rozbudowane.

Istnieje szereg wad diety kopenhaskiej, które musimy bezapelacyjnie wskazać. Pierwszą z nich jest to, że brak w niej odpowiedniego zbilansowania. Nie znajdziemy w niej błonnika, witamin i składników mineralnych. Oznacza to w praktyce, że jest ona niedoborowa w składniki odżywcze oraz błonnik, co w praktyce może przełożyć się na problemy z zaparciami. Długotrwałe niedobory ważnych składników mogą doprowadzić do gorszego samopoczucia, spadku energii, wypadania włosów, problemów z skórą i paznokciami.

Kolejnym problemem jest duże prawdopodobieństwo wystąpienia efektu jo-jo. Utrzymanie prawidłowej i zbudowanej wagi w diecie kopenhaskiej jest niezwykle problematyczne, gdyż nie wypracujemy dzięki niej prawidłowych nawyków żywieniowych. Nie możemy stosować tej diety ani długotrwale, ani zdrowo, ani wypracować nawyków.

Czytaj też: Dieta ketogeniczna na odchudzanie >>

Dieta jest niezwykle restrykcyjna – sam jadłospis diety kopenhaskiej jest monotonny, a co gorsza – niezmienny. Menu doprowadza do podziału produktów na dozwolone i zakazane. Takie zachowanie doprowadza do niezdrowej utraty masy ciała, a także wykreowania wadliwych zachowań jak ortoreksja, czyli obsesyjna dbałość o zdrową dietę. Niemniej jednak są osoby, które mimo wszystko chcą zrzucić zbędne kilogramy w krótkim czasie. Zalecamy w tym wypadku zapoznanie się z przykładowym menu poniżej.

Dieta Kopenhaska – jadłospis

Dieta kopenhaska: jadłospis dzień 1. i 8.

  • śniadanie: kubek kawy posłodzony kostką cukru.
  • obiad: 2 jajka na twardo, szklanka ugotowanego szpinaku, 1 pomidor
  • kolacja: plaster wołowiny, 5 liści sałaty, oliwa z oliwek i sok cytrynowy.

Dieta kopenhaska: jadłospis dzień 2. i 9.

  • śniadanie: kubek czarnej kawy posłodzony kostką cukru.
  • obiad: plaster wołowiny, 5 liści sałaty, oliwa z oliwek i sok cytrynowy, owoc
  • kolacja: plaster chudej szynki, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego

Dieta kopenhaska: jadłospis dzień 3. i 10.

  • śniadanie: kubek czarnej kawy posłodzony kostką cukru, 1 tost bez sera,
  • obiad: szklanka gotowanego szpinaku, pomidor, świeży owoc
  • kolacja: 2 jajka na twardo, plaster szynki, 5 liści sałaty, oliwa z oliwek i sok cytrynowy.

Dieta kopenhaska: jadłospis dzień 4. i 11.

  • śniadanie: kubek kawy posłodzony kostką cukru.
  • obiad: jajko na twardo, tarta marchewka, twarożek chudy – 200 gram,
  • kolacja: 1/2 soku, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego

Dieta kopenhaska: jadłospis dzień 5. i 12.

  • śniadanie: duża tarta marchewka z cytryną
  • obiad: 300 g dorsza gotowanego na parze
  • kolacja: plaster wołowy, 5 liści sałaty

Dieta kopenhaska: jadłospis dzień 6. i 13.

  • śniadanie: kubek czarnej kawy posłodzony kostką cukru, 1 tost bez sera,
  • obiad: cały kurczak gotowany, 5 liści sałaty z olejem i cytryną
  • kolacja: 2 jajka na twardo, duża marchew

Dieta kopenhaska: jadłospis dzień 7.

  • śniadanie: herbata
  • obiad: chude mięso usmażone na grillu, owoc
  • kolacja: brak posiłku.

Więcej informacji czy badań w tym temacie znajdziesz pod adresem:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5219016/ oraz w poniższym źródle:
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2010-11/uoc-drf112310.php w którym opublikowane są  pozostałe szczegóły w tym analiza.

Monika Wieckowska

✓ Zweryfikowany
Monika Wieckowska

Licencjonowany dietetyk, ukończony kierunek na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym, aktualnie kontynuuje naukę na studiach magisterskich. Trener personalny.
Zainteresowania: Dietetyka i odchudzanie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *