Przejdź do treści

Dieta doktor Ewy Dąbrowskiej – zasady i jadłospis na 14 dni

Dieta Ewy Dąbrowskiej

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej nie jest jedynie postem warzywno-owocowym. Sama koncepcja tego rodzaju żywienia opiera się na kilku etapach, które mają na celu zmienić styl życia. Dzięki temu działaniu efekty naszej diety powinny być długotrwałe i wpływać na profilaktykę oraz leczenie niektórych schorzeń. W praktyce powyższa dieta, to w zasadzie dwuetapowy program odchudzania, w którym nie chodzi głównie o utratę wagi, a o oczyszczenie organizmu z toksyn oraz osiągnięcie równowagi wewnętrznej. Jeśli chodzi o stracone kilogramy to jest to tak naprawdę efekt uboczny tej diety, jednak nie ma co ukrywać, że każdej osobie, która się na nią decyduje właśnie najbardziej na nim zależy.

Niniejszy artykuł pomoże w zrozumieniu jednej z najpopularniejszych diet oraz przedstawieniu jej zalet i wad.

Spis treści

dr Ewa Dąbrowska – kim jest?

Ewa DąbrowskaEwa Dąbrowska jest twórcą jednej z najpopularniejszych diet zdrowotnych w naszym kraju. Warto wskazać, że za kreowanym jadłospisem idą również kompetencje i wiedza, gdyż ta osoba ma tytuł doktora nauk medycznych i stworzyła jedną z najpopularniejszych diet w naszym kraju. Wiele lat była adiunktem w Akademii Medycznej w Gdańsku (dzisiaj Gdański Uniwersytet Medyczny). Pisała ona pracę doktorską o znaczeniu zaburzeń immunologicznych w porfirii późnej skórnej zaczęła interesować się rolą żywienia w leczeniu chorób cywilizacyjnych po czym rozpoczęła badania. Ich efektem jak można się domyślać było stworzenie nowej diety warzywno-owocowej, czyli diety dr Dąbrowskiej informacje podał Instytut Promocji Zdrowia Dr Ewy Dąbrowskiej na ewadabrowska.pl.

Jak stosować dietę Ewy Dąbrowskiej?

Używając skrótów myślowych można wskazać, że jest to lecznicza głodówka, która wdraża kilka etapów spożywania pokarmów.

Pierwszy etap to przygotowanie do postu – w tym momencie eliminujemy produkty, które są antagonistyczne do naszej diety m.in. kawę, mięso oraz produkty, których nasz organizm nie toleruje. Ten etap ma na celu doprowadzenie do głodówki. Jej zadaniem jest uruchomienie trawienia endogenne (wewnętrzne) i ma stać się to głównie przez zrezygnowanie z pokarmów budulcowych czy wysokoenergetycznych takich jak białka i tłuszcze oraz węglowodany szybko wchłanialne. Właśnie przez to nasz organizm pozbywa się wtedy niepotrzebnych złogów, gdyż są one wykorzystywane jako źródło energii. W pierwszej fazie spalaniu ulegają tkanka tłuszczowa oraz zbędne komórki (zniszczone, schorowane, zmutowane i bogate w toksyny i metale ciężkie). Dzięki takiej głodówce pozbędziemy się wszystkiego co działa negatywnie na nasz organizm. Ponadto będziemy w stanie uruchomić naturalne mechanizmy samoleczenia.

Drugim etapem jest post warzywno-owocowy (zamiennie nazywany dietą warzywno-owocową) połączony z aktywnością ruchową celem oczyszczenia organizmu i przywrócenia równowagi zdrowotnej (homeostazy) i harmonii psychiczno-duchowej – wdrażamy go w momencie, gdy zakończymy głodówkę. W tym miejscu należy przejść na zdrową dietę, w której będziemy spożywać głównie warzywa, owoce, ziarna czy rośliny strączkowe. Według samej lekarki nasz organizm posiada wysokie właściwości, a warunkiem jest dokładnego jego oczyszczenie. Jeśli pozbędziemy się wszystkich substancji, które działają na niego w negatywny sposób to jednocześnie możemy stracić na wadze. Badania udowodniły, że obniżenie wartości energetycznej posiłków sprawia, że będziemy dłużej żyć. Jednocześnie zapobiega to wielu groźnym chorobom, a taka właśnie jest wspomniana dieta.

Trzecim etapem jest wejście w pełnowartościową dietę – ma ona zastosowanie ponieważ ma na celu polepszyć stan naszych jelit. Jeśli nasza dotychczasowa dieta jest bogata w pożywienie chemiczne czy przetworzone to jelita z czasem stają się nieszczelne przez co przepuszczają cząsteczki strawionej żywności. Przez to zatyka się nasz układ immunologiczny i nie działa w prawidłowy sposób. Konkretniej nie radzi sobie z rozpoznawanie zagrożeń, a to z kolei jest niezwykle niebezpieczne, jeśli chodzi o takie choroby jak miażdżyca czy nowotwory. Zatem dieta warzywno-owocowa ma za zadanie uszczelnić nasze jelita i jednocześnie zadbać o zdrowie.

Ostatni etapem polega na zrozumieniu zasad zdrowego żywienia i samemu stosowanie zdrowych produktów opartych na badaniach i sposobach żywienia dr Ewy Dąbrowskiej.

Czytaj dalej: Jak szybko schudnąć?

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej – praktyka

W chwili obecnej należy podkreślić, że oprócz wyżej wymienionych etapów musimy poznać proporcję stosowania produktów oraz podstawowych zasad ich spożywania. Wyróżnić w tym wypadku możemy:

Pierwszy etap

W tej diecie trwa od kilku dni do nawet kilku tygodni. Każdy organizm wykazuje odmienne potrzeby i stąd taki rozstrzał. Powinno to być od 10 do 40 dni. W każdy dzień powinniśmy spożywać tylko 600 kcal. Oczyszczająca głodówka pozwala spożywać tylko warzywa niskoskrobiowe z takich gatunków jak korzeniowe, cebulowe, kapustne, liściaste, dyniowate i psiankowate. Jednak to nie wszystko, bo możemy spożywać również niskocukrowe owoce, a są nimi jabłka, cytryny, grejpfruty lub jagody. Warzywa powinniśmy spożywać na surowo – mogą to być sałatki czy surówki. Można je gotować, jednak nie wolno używać przy tym śmietany czy jogurtu. Nawet jeden prosty błąd jest w stanie całkowicie zakończyć naszą dietę, dlatego należy uważać. Jeśli chodzi o picie to powinna to być niskomineralizowana woda – 2-3 litry dziennie. Mogą być to także herbaty, soki czy koktajle z warzyw i owoców – najlepiej świeżo wyciskane. Nie zaleca się w tej diecie popularnych soków ze sklepu.

Produkty niedozwolone

  • Biała mąka,
  • Biały cukier,
  • Produkty wysoko przetworzone.

W związku z tym, że jest to głodówka zapewne po pewnym czasie odczujemy jej negatywne efekty. Jednak są one zazwyczaj jedynie krótkotrwałe. Jeśli odczuwamy się przez dłużej niż 3 dni konieczna jest wizyta u lekarza. Najczęstsze objawy w przypadku tej głodówki to bóle głowy, osłabienie, nudności, biegunka czy wymioty.

Drugi etap

Jeśli nasz organizm zostanie już oczyszczony doktor zaleca przejście na zbilansowaną dietę, która będzie przeciwieństwem głodówki. Powinniśmy jeść nie tylko warzywa i owoce, ale także orzechy, kasze, produkty mleczne lub chleb razowy.

Zalecane jest, aby takie wychodzenie z diety trwało tyle samo dni co głodówka, a najlepiej gdyby było to dwa razy dłużej.

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej – produkty zakazane

Przede wszystkim chodzi o produkty wysoko przetworzone ze sporą ilością konserwantów. Są to głównie: słodycze, alkohol, napoje gazowane, słone przekąski, żywność w proszku, sztucznie barwione produkty, produkty z białej mąki, żółty ser, mięso (w tym kiełbasa, kabanosy itp.) oraz kawę. Musimy pamiętać, że w założeniu diety nie chodzi o dużą dyscyplinę czy o to, aby dieta była uciążliwa, a tak zwykle bywa przy głodówkach. Ciężko też o obecność nieprzyjemnych objawów jak drżenie rok, ssanie w żołądku czy senność. Do zalet należy doliczyć długie przeżuwanie warzyw co jednocześnie sprawia, że posiłki długo trwają. Organizm czuje się najedzony i nie czujemy głodu co jest bardzo korzystne.

Kto może stosować dietę dr Ewy Dąbrowskiej?

Na początku powiedzmy o tym, że główne założenie diety to przywrócenie równowagi w organizmie i oczyszczenie go. Odchudzanie to efekt uboczny. Nie jest to zatem dieta dla osób, które chcą schudnąć, ale również dla tych, którzy walczą z innymi dolegliwościami.
Największe korzyści są w stanie osiągnąć osoby, które:

  • często chorują czy łapią różnego rodzaju infekcje. Ponadto cierpiące na astmę, alergie, różne nietolerancje pokarmowe, bóle mięśniowe, migrenę, zapalenia wątroby, zespół suchego oka czy nawet trądzik,
  • posiadają schorzenia neurologiczne takie jak zaburzenia pamięci, pobudzenie, nerwice, stwardnienie rozsiane, chorobę Parkinsona, udary niedokrwienne mózgu oraz padaczkę,
  • cierpiące na zespół metaboliczny X – dotyczy on w szczególności osób z otyłością, cukrzycą typu 2, nadciśnieniem, obrzękami, zakrzepicą czy chorobą wieńcową.
  • cierpią na problemy hormonalne takie jak zaburzenia miesiączkowania, niedoczynność i guzki tarczycy, dolegliwości związane z menopauzą, nadmiar prolaktyny lub estrogenów, mięśniaki macicy, oraz torbiele jajników.

Najważniejsze efekty jakie jesteśmy w stanie uzyskać, dzięki tej diecie to przede wszystkim więcej energii, poprawa kondycji, polepszenie snu, poprawa kojarzenia, pamięci i nastroju. Wiele osób twierdzi, że ich organizm jest odmłodzony. Nie można zapomnieć również o odchudzaniu.

Kto nie może stosować tej diety?

Za sprawą tego, że w rzeczywistości jest to głodówka zdecydowanie odradza się jej stosowania osobom z niedowagą, kobietom w ciąży czy karmiącym piersią, dzieciom czy młodzieży. Jeśli ktoś z nas choruje na cukrzycę typu 1, nowotwory, gruźlicę, nadczynność tarczycy, niewydolność serca, nerek, wątroby i układu oddechowego, a także awitaminozę to również nie powinien stosować tej diety. Dodatkowo przeciwwskazaniami są również dolegliwości genetyczne czy zakaźne, anoreksja, bulimia czy depresja. Zamierzając podejść do tak restrykcyjnej diety zawsze najlepiej skonsultować to z lekarzem, aby wszystko poszło zgodnie z planem. Wizyta u lekarza jest wręcz konieczna, jeżeli decydujemy się na dietę i przyjmujemy jakieś leki. Pamiętajmy, że do głodówki trzeba się dobrze przygotować, ponieważ w przeciwnym wypadku efekty mogą być odwrotne.

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej – jadłospis na 14 dni

W Internecie można jadłospis na 7, 14 lub nawet 42 dni. Autorka diety podkreśla, że kuracja nie powinna zostać zastosowana tylko raz, ponieważ warto poświęcać 7 dni każdego miesiąca na tę zdrowotną głodówkę. Możemy stosować ją nawet krócej, a najważniejsze jest to, aby od razu po zakończeniu głodówki przejść na zbilansowaną i zdrową dietę. Poniżej znajduje się przykładowy jadłospis oczyszczającej diety dr Ewy Dąbrowskiej na 14 dni. Jest to jednak tylko przykład, który uwzględnia wszystkie zasady diety. Najbardziej pewne jadłospisy znajdziemy w autorskiej książce dr Ewy Dąbrowskiej. Warto wiedzieć, że spora ilość osób łączy wspomnianą dietę z tabletkami odchudzającymi.

Dzień 1.

Śniadanie:

  • gotowany burak w plasterkach,
  • napój z melisy,
  • napój z kiszonych buraków z koperkiem i czosnkiem,
  • surówka z białej kapusty z jabłkiem,
  • surówka z pomidorów z cebulą i ogórkiem kiszonym ze szczypiorkiem.
  • sok z marchwi.

Obiad:

  • zupa z zielonego groszku,
  • sałatka z selera, jabłka i rozgotowanych śliwek suszonych z kapustą pekińską,
  • sok z czarnej porzeczki,
  • sałatka z gotowanej kapusty kiszonej z pomidorami i porami,
  • grejpfrut.

Kolacja:

  • mus z pomidorów i jabłek,
  • sałatka z pomidorów, zielonej papryki i cebuli ze szczypiorkiem,
  • surówka z kapusty pekińskiej ze świeżym ogórkiem, cebulą i koperkiem,
  • przecier z jabłek gotowanych z przetartymi truskawkami na ciepło,
  • napój z owoców dzikiej róży.

Dzień 2.

Śniadanie:

  • napój z kiszonej kapusty z natką pietruszki,
  • surówka z marchwi z jabłkiem,
  • sałatka z białej kapusty z zieloną papryką, morelami i koperkiem z sosem winegret,
  • sok z marchwi i jabłka
  • gotowana brukselka z kalarepką i koperkiem,
  • jabłko pieczone,
  • herbatka ziołowa.

Obiad:

  • zupa jarzynowa z ogórkiem kiszonym,
  • kompot z jabłek i moreli,
  • sałatka z kiszonej kapusty z jabłkiem i rozgotowanymi śliwkami suszonymi,
  • gołąbki z nadzieniem jarzynowym z sosem pomidorowym,
  • sałatka z pomidorów ze szczypiorkiem,
  • owoce kiwi.

Kolacja:

  • napój z jabłek z miętą,
  • surówka z białek kapusty z kiszonym ogórkiem, czerwoną papryką i koperkiem,
  • sałatka z pomidorów z cebulą i szczypiorkiem,
  • sałatka z gotowanych buraków z cebulą i jabłkiem na ciepło,
  • herbatka z melisy.

Dzień 3.

Śniadanie:

  • sok z marchwi z cytryną,
  • sałatka z cukinii, białej kapusty i papryki z sosem winegret,
  • surówka z marchwi i jabłka z cytryną,
  • barszcz z kiszonych buraków z czosnkiem i koperkiem na ciepło,
  • sok z grejpfruta.

Obiad:

  • zupa szpinakowa z jarzynami,
  • sałatka z ogórka świeżego i kiszonego z cebulą, z koperkiem i miętą,
  • sałatka z cukinii, kapusty włoskiej, papryki i pora z koperkiem,
  • grejpfrut w kostkach z sokiem z porzeczek.

Kolacja:

  • napój z jabłka i czarnej rzepy,
  • sałatka z ogórka kiszonego, cebuli i pomidora ze szczypiorkiem,
  • sałatka z pomarańczy, kiwi i czarnej rzepy,
  • sok z kiszonych ogórków,
  • jabłko pieczone z cynamonem.

Dzień 4.

Śniadanie:

  • barszcz z kiszonych buraków z czosnkiem i koperkiem na ciepło,
  • herbata owocowa,
  • jabłko pieczone,
  • surówka z marchwi i jabłka z cytryną,
  • sok z marchwi, jabłek i mięty,
  • sałatka z selera naciowego ugotowanego al dente, pomidorów i papryki z koperkiem,
  • sałatka z podgotowanej białej kapusty, gotowanej marchwi, pietruszki i selera, z natką pietruszki i majerankiem na ciepło,

Obiad:

  • sok z jabłek i kiwi,
  • zupa jarzynowa z pomidorami,
  • sałatka z pomidorów, cebuli i szczypiorku,
  • sałatka z kapusty pekińskiej, gotowanej marchwi, jabłek, papryki i świeżego ogórka,
  • mus z gotowanej kalarepki, jabłka i truskawek na ciepło,
  • mus z gotowanych jabłek.

Kolacja:

  • kapusta z pomidorami i cebulą na ciepło,
  • sałatka z kiszonych ogórków, cebuli i gotowanych suszonych śliwek,
  • surówka z jabłka z cytryną,
  • surówka z selera, jabłka, kiwi i pomarańczy,
  • napój z pomarańczy,
  • bigos jarski,
  • napój z mięty.

Więcej informacji, które m.in były podstawą dla dr Ewy Dąbrowskiej do stworzenia powyższej diety można odnaleźć w źródłach pod adresem:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6682924/ a także w źródle dostępnej pod adresem na https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695393/
Zapraszamy do opublikowania własnych doświadczeń z prezentowaną dietą Ewy Dąbrowskiej.

Monika Wieckowska

✓ Zweryfikowany
Monika Wieckowska

Licencjonowany dietetyk, ukończony kierunek na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym, aktualnie kontynuuje naukę na studiach magisterskich. Trener personalny.
Zainteresowania: Dietetyka i odchudzanie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *