Przejdź do treści

Siemie lniane: właściwości i zastosowanie w odchudzaniu

Siemie lniane

Siemie lniane to małe nasionka lnu posiadające różnorodne wartości odżywcze. Doceniane również za właściwości w odchudzaniu. W publikacji dowiesz się o ich zastosowaniu w dietetyce oraz to, co wyróżnia siemie lniane na tle innych nasion.

Wiele roślin i ich nasion wykorzystywanych jest dziś w medycynie naturalnej, jako bezpieczne metody walki z różnego rodzaju dolegliwościami. Jesteśmy przekonani o tym, że siemie lniane, a więc malutkie nasiona lnu, to bez wątpienia doskonały produkt, jaki spożywać powinien w swojej diecie niemal każdy z nas. Jak stosować siemie lniane? Jakie siemię lniane właściwości posiadają te nasiona? W jakiej formie je jeść na co dzień i w jakiej formie je pić, kiedy są zmielone? Jesteśmy przekonani o tym, że każdy, kto postawi na siemie lniane, z pewnością będzie w pełni z niego zadowolonym, zarówno jeśli w grę wchodzi siemie lniane odchudzanie, jak również i działanie na pracę całego naszego organizmu.

Czytaj również: Jak szybko schudnąć nawet 5 kilogramów w tydzień?

Czym jest siemie lniane?

Siemie lniane to nasiona lnu, niezwykle płaskie i drobne, mające brązową lub złotą barwę. Pęcznieją one w wodzie, otaczając się dużą ilością specjalnego śluzu. Dzięki swojemu składowi, doceniany jest od tysięcy już lat. Początkowo szczególnie ceniony w Egipcie, w Chinach, jak również i w Babilonie, dziś zastosowanie siemienia lnianego wykorzystywane jest na całym świecie.

Nasiona siemienia lnianego, inaczej nasiona lnu zwyczajnego, zawierają wiele licznych składników, które to sprawiają, że siemie lniane jest tak pożądane i tak popularne. Znajdują się w nim między innymi takie składniki, jak: błonnik, lignany, kwasy tłuszczowe omega 3. Jednorazowa porcja siemienia lnianego, czyli 7 gramów – jedna łyżeczka stołowa, zawiera między innymi 37 kalorii. Znajdziemy w niej białko, tłuszcz, węglowodany i błonnik. Są tak takie witaminy, jak: tiamina, ryboflawina, niacyna, a także witamina B6, kwas foliowy, witamina E i witamina K. Nie mogło zabraknąć również wapnia, fosforu, magnezu, potasu, a także żelaza, sodu i cynku.

Siemię lniane

Siemię lniane

Jest to samo zdrowie zawarte w każdej spożytej łyżeczce tego produktu. Wpływa na wiele dolegliwości, działa pozytywnie w temacie naszego zdrowia, zmniejsza ryzyko wielu chorób, dostarcza odpowiednie wartości odżywcze. Spożywanie siemienia lnianego, odpowiednia dieta, a do tego wszystko połączone z wodą w ilości 2 – 3 litrów dziennie, może wpłynąć na nasze zdrowie, jak również, jeśli nie przede wszystkim na nasz doskonały wygląd. Jeśli więc chcemy zrzucić kilka kilogramów, możemy postawić w naszej diecie na siemie lniane jako dodatek wspomagający odchudzanie.

Podobny artykuł:  Dieta zone – dieta na odchudzanie

Siemie lniane – właściwości

Siemie lniane wykazuje bardzo wiele właściwości. Większość z nich działa na pracę układu pokarmowego, jak również i trawiennego, co sprawia, że jest to idealny produkt na odchudzanie. Co stanowi tak duży jego fenomen w diecie? Dlaczego odpowiednia ilość siemienia lnianego dziennie jest tak ważne? Bardzo wiele zawdzięcza on błonnikowi. Ten bowiem pęcznieje w żołądku, a my nie mamy aż tak dużej ochoty na podjadanie i nie odczuwamy zbyt szybko głodu. Działa pozytywnie na układ pokarmowy, wpływa na poziom cholesterolu, a do tego dzięki swoim wartościom odżywczym, obniża poziom glukozy we krwi, chroni przed chorobą wieńcową i miażdżycą, jest doskonały na pracę układu hormonalnego, co jest szczególnie ważne i istotne w okresie menopauzy. Siemie lniane wpływa na pracę naszego mózgu, na poprawę pamięci i koncentracji. Co więcej, wspiera ono utratę masy ciała, co jest dla nas szczególnie ważne i istotne, poprawia stan skóry i włosów oraz działa przeciwzapalnie. Grunt to pić przy tym duże ilości wody, a wtedy jego działanie jest zbawienne.

Siemie lniane – jak pić, jak jeść?

Siemie lniane jak przygotować? Można spożywać je na różne sposoby. Mamy możliwość stosowania całych ziaren lub postawienia na siemie lniane zmielone. Które z nich jest lepsze? Z pewnością to mielone, bo składniki odżywcze są bardziej dostępne dla organizmu. Należy jednak pamiętać o tym, by mielić ziarna tylko i wyłącznie bezpośrednio przed spożyciem. Ziarna można zalać odpowiednią ilością wody, koniecznie wrzątkiem i odczekać, aż spęcznieje, a następnie wypić. Zalecana dawka dziennie, jaką organizm potrzebuje to 10 gramów. Regularne jego stosowanie, dostarcza odpowiedniej ilości błonnika, a przy stosowaniu diety, pozwala nam gubić kilogramy szybciej i ze zdecydowanie większą przyjemnością.

Podobne artykuły: Dieta lekkostrawna. Co jeść by schudnąć?

Dla kogo wskazane jest siemie lniane?

Siemie lniane na pewno jest dla osób, które walczą z nadmiarem kilogramów, które mają problemy ze strony układu pokarmowego, których meczą wzdęcia, bóle brzucha, wysoki poziom cholesterolu czy glukozy we krwi. Warto na niego postawić. Jest to produkt polecany osobom zdrowym, w celu dbania o swój wygląd, jak również i swoje zdrowie, ale także i dla osób, które walczą z różnego rodzaju stanami chorobowymi. Jakie jednak są siemie lniane przeciwwskazania? Nie powinno być ono zażywane przez kobiety w ciąży, gdyż ma ono działanie estrogenowe. Nie jest to także dobry produkt dla osób z zaparciami, bo może jeszcze bardziej nasilić ten problem. A czy siemie lniane wykazuje skutki uboczne? Mogą nimi być wzdęcia, bóle brzucha, a także nudności, zaparcia, czy też biegunki.

Podobny artykuł:  Diaprin kapsułki – opinie, skład, cena, gdzie kupić?

Jeśli chcemy wprowadzić go do swojej diety, bez wątpienia warto, jednak należy w pełni obserwować swój organizm, jak na niego reaguje. To element nadrzędny i o tym właśnie każdy z nas powinie pamiętać.

Monika Wieckowska

✓ Zweryfikowany
Monika Wieckowska

Licencjonowany dietetyk, ukończony kierunek na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym, aktualnie kontynuuje naukę na studiach magisterskich. Trener personalny.
Zainteresowania: Dietetyka i odchudzanie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *