Przejdź do treści

Jagody Goji – Właściwości. Czy działają na odchudzanie?

Jagody Goji

Na przestrzeni ostatniego czasu, niezwykle popularną stała się moda na superfoods, a więc na żywność nieprzetworzoną, pochodzenia naturalnego, w której to znajdziemy bogactwo składników odżywczych, mających ogromne znaczenie dla prawidłowej pracy naszego organizmu. Jednym z takich produktów mogą być nasiona goji, które uznawane są za doskonały składnik odżywczy, przyczyniający się do pozyskiwania energii, ale jednocześnie i działają antyoksydacyjnie na organizm człowieka. Oczywiście trzeba pamiętać o tym, że jeden produkt, w tym przypadku jagody goji nie są w stanie zapewnić nam długiego życia i doskonałej sylwetki, gdyż nie są to produkty cud. Trzeba przy tym prowadzić zdrowy tryb życia, stawiać na zbilansowaną dietę i aktywność fizyczną, a wtedy można osiągnąć upragnione efekty.

Owoce goji to produkt jedyny w swoim rodzaju ze względu na liczne swoje właściwości. Sprawdzają się one zarówno w odchudzaniu, jak również i w poprawie funkcjonowania całego naszego organizmu. Jagody goji jak jeść żeby schudnąć? Jagoda goji przepisy i propozycje ich jedzenia. W tym artykule weźmiemy w pełni pod lupę jagody goji i postaramy się w pełni dowiedzieć czegoś więcej, na temat tych jakże wychwalanych przez wielu owoców.

Spis treści

Jagody Goji uprawa, pochodzenie

Jagody Goji pochodzą z krzewu goja, rosną w Chinach. Wytwarzają one elipsoidalne owoce mające długość około 2 centymetrów. Ich znakiem rozpoznawczym jest słodko – cierpki smak. W kuchniach stosuje się zazwyczaj owoce goji suszone, które można dodawać tak naprawdę do wszystkiego, począwszy od herbat, przez zupy, mięsa, po wszelkiego rodzaju potrawy wegańskie. Jeśli w grę wchodzi jagoda goji uprawa, ta nie wymaga specyficznego traktowania, dlatego też na swoim obszarze jest ona tak popularna i tak bardzo wykorzystywana. W Polsce jagoda Goji cena nie należy do najniższych z racji tego, że dostęp do tych produktów jest stosunkowo ograniczony, dlatego też jeśli chcemy otrzymać dobry produkt, warto na niego postawić, skoro mamy możliwość, by go mieć.

Jagody goji – wartości odżywcze

100 gramów świeżych owoców zawiera między innymi 20 gramów węglowodanów, 8 gramów błonnika, 10 gramów białka i 1 gram tłuszczu. Najwięcej jest w niej witaminy C, bo około 20 – 40 gramów, ale jagody goji są bogate również w potas, wapń, magnez i żelazo.

Jeśli chodzi o formę suszoną, 100 gramów owoców świeżych odpowiada 10 gramom owoców suszonych. I tak znajdziemy tutaj między innymi 7 g węglowodanów, 1,3 grama błonnika, 1,4 grama białka, 0,04 grama tłuszczu, a także 5 mg witaminy C, 19 gramów wapnia i 0,6 grama żelaza.

goji

Jagody Goji

Owoce goji na odchudzanie

Czy faktycznie jagody goji na odchudzanie okażą się być dobrym wyborem? Wciąż poszukujemy rozwiązań, dzięki którym moglibyśmy osiągnąć sylwetkę o jakiej marzymy, figurę, jakiej pragniemy. Jesteśmy przekonani o tym, że jagoda goji właściwości pod względem odchudzania, może okazać się bardzo dobrym wyborem dla każdej osoby walczącej z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Jak one działają? Zawarte są w nich ekstrakty, w których to znajdują się antyoksydanty wpływające na zmniejszenie stanów zapalnych i na hamowanie stresu oksydacyjnego. Takie działanie jak najbardziej może sprawiać, że owoce goji właściwości odchudzające, mają jak najbardziej sens. Co więcej, zarówno nadwadze, jak również i otyłości towarzyszy między innymi dyslipidemia, jak również i hiperglikemia, a związki, które jagody goji odchudzanie zawierają, jak najbardziej ten stan zmniejszają.

Podobny artykuł:  Dense Hair kapsułki – opinie, skład, cena, gdzie kupić?

Kolejną, bardzo ważną rzeczą jest to, że jagody goji suszone, jak również i świeże zawierają w swoim składzie błonnik, a ten wspomaga między innymi pracę jelit, jak również i większe uczucie sytości. To wszystko sprawia, że możemy zjeść mniej, czując sytość, a więc zdecydowanie ograniczyć ilość przyjmowanych kalorii. Aby schudnąć musimy uzyskać deficyt kaloryczny, a jest to możliwe tylko i wyłącznie dzięki mniejszej ilości zjedzonego pożywienia.

Czytaj również: Aronia na odchudzanie. Właściwości dietetyczne i opinie jagody.

Warto także zwrócić uwagę na to, że zastosowanie jagód goji wpływa bardzo pozytywnie na mikrobiom jelitowy, a ten zwiększa udział bakterii Bacteroidetes, które jak wiemy są bardzo lubiane przez osoby szczupłe. Warto w swojej kuchni posiadać takie właśnie składniki, które wpływają na nasze zdrowie. Jak pokazują badania, w owocach goji zawartość odpowiednich składników może znaczący mieć wpływ na to, jak wyglądamy i jak wygląda nasz proces odchudzania.

Jagody Goji dla zdrowia

Jeśli chcesz, aby Twoje serce było w dobrej kondycji, bez wątpienia w jagodach goji znajdziesz to, co dla twojego serca i układu krwionośnego najlepsze. Zjadanie goji jagody zmniejsza między innymi poziom aldehydu malonowego między innymi w wątrobie, w sercu, jak również i w mózgu, co jest wskaźnikiem peroksydacji lipidów. Co więcej, dzięki zastosowaniu owoców goji poprawia się stężenie markerów wątrobowych, jak również i endogennego systemu obrony przed wolnymi rodnikami.

Kompleks polisacharydowy , który w nich jest zawarty obniża glikemię, poprawia profil lipidowy, jak również i działa antynowotworowo. Zastosowanie jagód goji zmniejsza też stężenie cholesterolu ogółem, frakcji LDL i trójglicerydów, przy jednoczesnym wzroście stężenia cholesterolu HDL.

Idąc dalej w temacie zdrowia i odnosząc się do diety z wykorzystaniem jagód goji, te bardzo dobrze sprawdzają się w przypadku poprawy wzroku. Zawarta jest w nich między innymi luteolina i zeaksantyna, które w połączeniu z polisacharydami działają ochronnie na nerw wzrokowy, jak również i na komórki siatkówki oka. Jeśli więc chcemy, aby nasze oczy cieszyły się doskonałą kondycją, na ten produkt warto postawić, bo zastosowanie jagód goji jest jak najbardziej tutaj uzasadnione.

Podsumowanie

Jagody goji zwane są z łacińskiego jako lycium barbarum, co w tłumaczeniu oznacza kolcowój pospolity. Wpływa na niemal całe ciało człowieka, działając na wiele komórek ludzkiego ciała. W medycynie chińskiej traktowany jako sposób na lepszy wygląd, lepszą pracę serca, lepsze widzenie, niższy cholesterol. Owoce kolcowoju są jednym z takich produktów, obok których na pewno nie powinniśmy przechodzić obojętnie. Jest w nich mnóstwo witamin z grupy B, jest wiele cennych dla zdrowia składników i minerałów.

Wystarczy wybrać suszone jagody goji, by móc wykorzystać je w kuchni w różnej postaci. Patrząc na przykład na jagody goji przepisy, wybór różnorodnych możliwości jest naprawdę ogromny. Owoce goji jak jeść? Można spożywać je w formie świeżej lub wybrać suszone owoce jagód goji, które można podawać z musli, z sałatkami, do zup, ciast, czy potraw z ryżem. Można wykonywać sok z owoców goji, czy jako jeden ze składników doskonałego w smaku wina.

Podobny artykuł:  Pielęgnacja skóry trądzikowej - co warto wiedzieć?

Jakie są jagody goji skutki uboczne? Zjadane w odpowiedniej ilości, 5 – 15 gramów w formie suszonej, w żadnym wypadku nie są niebezpieczne. Dla kogo nie są? Jagody goji opinie lekarzy sugerują, iż po produkty te nie powinny sięgać osoby z zakrzepicą żył głębokich, osoby z cukrzycą i nadciśnieniem krwi, jak również i te przyjmujące warfarynę.

Czytaj również: SlimBerry – Odchudzanie z aronią w kapsułkach.

Jeśli chodzi o jagody goji cena, z pewnością są one jej warte. Możesz kupić je w sklepie ze zdrową żywnością. Postaw w swojej diecie właśnie na nie i sięgaj najczęściej, jak to możliwe, oczywiście w odpowiednich ilościach. Są one źródłem wszystkiego, co najlepsze i uważa się, że z ich cennych właściwości można czerpać naprawdę wiele.

Źródła:

  1. Groeniger, J. O., van Lenthe, F. J., Beenackers, M. A., & Kamphuis, C. B. (2017). Does social distinction contribute to socioeconomic inequalities in diet: the case of ‘superfoods’ consumption. international journal of behavioral nutrition and physical activity14(1), 40. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5369222/
  2. Kulczyński, B., & Gramza-Michałowska, A. (2016). Goji berry (Lycium barbarum): composition and health effects–a review. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences66(2), 67-76. http://journal.pan.olsztyn.pl/Goji-Berry-Lycium-barbarum-Composition-and-Health-Effects-a-Review,98443,0,2.html
  3. Endes, Z., Uslu, N., Özcan, M. M., & Er, F. (2015). Physico-chemical properties, fatty acid composition and mineral contents of goji berry (Lycium barbarum L.) fruit. J Agroaliment Proc Technol21(1), 36-40. https://pdfs.semanticscholar.org/6d18/57e7160e32c1cc982ca0504a88adb7f201b9.pdf
  4. Cieślik, E., & Gębusia, A. (2012). Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych. Post. Fitoter2, 93-100. http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2014/11/pf_2012_093-100.pdf
  5. Wartość odżywcza suszonych jagód goji [Dostęp: 03.08.2019]. https://www.akademiadietetyki.pl/dietetyka/walory-odzywcze-suszonych-owocow/
  6. Paradowska, K., Czerniejewska, M., ZIELIŃSKA, A., & Sajkowska-Kozielewicz, J. J. (2016). Aktywność przeciwutleniająca ekstraktów z suszonych owoców Goji. Żywność: nauka-technologia-jakość, (4 (107)), 115-124. http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.ekon-element-000171449959
  7. Donno, D., Beccaro, G. L., Mellano, M. G., Cerutti, A. K., & Bounous, G. (2015). Goji berry fruit (Lycium spp.): antioxidant compound fingerprint and bioactivity evaluation. Journal of functional foods18, 1070-1085. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464614001911
  8. Kevers, C., Falkowski, M., Tabart, J., Defraigne, J. O., Dommes, J., & Pincemail, J. (2007). Evolution of antioxidant capacity during storage of selected fruits and vegetables. Journal of agricultural and food chemistry55(21), 8596-8603. https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf071736j
  9. Kulczyński, B., Groszczyk, B., Cerba, A., & Gramza-Michałowska, A. (2014). Owoce goi (Lycium barbarum) jako źródło związków bioaktywnych w żywności–przegląd literatury. Nauka Przyroda Technologie8(2), 19. https://www.npt.up-poznan.net/tom8/zeszyt/streszczenie-19.html
  10. PLUCIŃSKA, A., & KUNICKA-STYCZYŃSKA, A. (2019). OWOCE GOJI JAKO ŹRÓDŁO SUBSTANCJI DZIAŁAJĄCYCH PROZDROWOTNIE. NAUKA, TECHNOLOGIA I INNOWACJE W ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIU, 25. https://www.npt.up-poznan.net/pub/art_8_19.pdf
  11. A Single Dose of Goji Berries Does Not Affect Postprandial Energy Expenditure and Substrate Oxidation in Healthy, Overweight Men. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6408998/
  12. Henning, S. M., Yang, J., Shao, P., Lee, R. P., Huang, J., Ly, A., … & Li, Z. (2017). Health benefit of vegetable/fruit juice-based diet: Role of microbiome. Scientific reports7(1), 2167. https://www.nature.com/articles/s41598-017-02200-6
Gabriela Czarnota

✓ Zweryfikowany
Gabriela Czarnota

1 komentarz do “Jagody Goji – Właściwości. Czy działają na odchudzanie?”

  1. Jagody Goji to ciekawe owoce, jednak mam wątpliwości czy mają jakieś sensowne działanie w odchudzaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *