Glutation – Opinia i Analiza. Właściwości i zastosowanie.

Glutation to najważniejszy przeciwutleniacz w ludzkim organizmie. Jak się okazuje składa się on z reszt aminokwasowych takich związków, jak cysteina, glicyna czy kwas glutaminowy. Należy wiedzieć o tym, że jest to substancja, która występuje naturalnie we wszystkich organizmach ludzkich i zwierzęcych. Wynika to z tego, że związek ten poza organizmem jest nietrwały.

Jak się okazuje substancja ta znajduje się w większości produktów sklepowych. Najwięcej jednak jest go w owocach i warzywach. Jeśli chcemy mieć go więcej w swoim organizmie to warto wzbogacić swoją dietę o: awokado, brokuły, brukselka, cebula, czosnek, kapusta, kurkuma, szparagi. Więcej o produktach wspomagających glutation w tym pozostałe szczegóły i badania znajdziesz na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770193/ Jakie ma zastosowanie, przeciwwskazania i w jakiej formie go spożywać? Szczegóły dostępne są w artykule.

Spis treści

Jakie funkcje spełnia Glutation?

Glutation w naszym organizmie spełnia trzy funkcje. Jest naturalnym przeciwutleniaczem. Unieszkodliwia wolne rodniki, wspiera naprawę DNA, chroni przed przedwczesnym starzeniem. Co więcej działa detoksykacyjnie, bo jest w stanie wyeliminować szkodliwe toksyny i substancje z naszego organizmu. Ponadto wzmacnia odporność poprzez pozytywny wpływ na nasz układ immunologiczny. W przypadku prawidłowego poziomu tej substancji w naszych komórkach uzyskamy sprawną syntezę białek immunologicznych zawierających cysteinę. W dodatku będą kierowane niektóre procesy enzymatyczne. Będzie zwalczany stres oksydacyjny poprzez neutralizowanie szkodliwych wolnych rodników.

Warto wspomnieć o tym, że każda z komórek w naszym ciele jest w stanie wytwarzać ten przeciwutleniacz. Aby tak było zawsze muszą być dostarczane do nich odpowiednie składniki. Przede wszystkim ważne jest jak sprawnie i w jakiej ilości jest on wytwarzany. Od jego poziomu zależy bowiem ochrona m.in. przed stresem oksydacyjnym, a nawet ciężkimi chorobami jak nowotwory czy choroby neurodegeneracyjne.

Czytaj też: Colostrum – właściwości i zastosowanie >>

Dlaczego warto stosować Glutation?

Jest w stanie zmniejszać stres oksydacyjny, który często wywołuje stany zapalne z czego może brać się wiele chorób. Odpowiednia ilość w organizmie jest w stanie zniwelować reaktywne formy tlenu (ROS), które prowadzą właśnie do tego typu stresu. Ta funkcja leży u podstaw większości pozostałych korzyści. W dodatku jest on w stanie regenerować i wytwarzać inne przeciwutleniacze, które chronią nas przed stresem oksydacyjnym, a są nimi w głównej mierze witamina E i C. Dzięki nim mamy większą barierę antyoksydacyjną w naszym organizmie.

Jeśli chodzi o poziom komórek to substancja ta skutecznie detoksykuje nasz organizm. Jeśli chcemy uzupełniać jego poziom w organizmie to skutecznie wzmocnimy wszystkie trzy fazy, jeśli chodzi o detoksykacje, a są to:

  • Faza I – utlenianie, redukcja i hydroliza substancji przez enzymy cytochromu P450,
  • Faza II – sprzęganie glutationu z toksynami,
  • Faza III – transport komórkowy i eliminacja sprzężonych substancji.

GlutationJest on w stanie detoksykować wiele substancji rakotwórczych oraz szkodliwych, a co więcej wspiera detoksykację metali ciężkich i pestycydów. Glutation detoksykuje związki ksenobiotyczne, ale też endogenne. Jest w stanie ułatwić wydalanie rtęci z komórek przez co jednocześnie neutralizuje wiele substancji chemicznych. Glutation ułatwia transport szkodliwych substancji przez błony plazmatyczne przez co najmniej 4 różne mechanizmy, z których najważniejszym jest tworzenie koniugatów toksyn z glutationem. Wraz z enzymami (S-transferazy glutationu) łączy się z toksynami przez co skutecznie pomaga w ich usuwaniu z organizmu. Co więcej przekształca toksyny w kwas merkapturowy (rozpuszczalny w wodzie), a może być on wydalany wraz z moczem. Wspomaga detoksykację w przypadku przedawkowania niektórych leków a także odtruwa organizm z substancji występujących w dymie papierosowym lub spalinach samochodowych.

Kolejne pozytywne działanie na nasz organizm to obniżanie stanu zapalnego. Cytokiny są produkowane w wyniku aktywowania komórek układu odpornościowego. Nadmiar często prowadzi do chorób i stanów zapalnych. Jest w stanie zahamować produkcję większości cytokin zapalnych. W dodatku blokuje marker stanu zapalnego. Jest to kompleks białkowy, który zwiększa aktywność różnych genów zapalnych i ich produktów. Według badań, jeśli w naszym organizmie jest odpowiedni poziom glutationu to jesteśmy w stanie uchronić się przed chorobami płuc czy dróg oddechowych, które spowodowane są stanami zapalnymi. U osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów mechanizmy przeciwutleniające jak i poziom glutationu są obniżone. Objawia się to właśnie stresem oksydacyjnym i znacznie zwiększonym zapotrzebowaniem na glutation. Jeśli poziom zostanie podniesiony to zdrowie również powinno się poprawić.

Glutation może pomóc w leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego. Wysoki stres oksydacyjny jest przez niski poziom glutationu co zwiększa ryzyko zawałów serca. Odpowiedni poziom glutationu może pomóc w zmniejszeniu liczby reaktywnych form tlenu, a tym samym ograniczyć ryzyko udaru lub zawału serca. Co więcej poprzez hamowanie stanów zapalnych wpłyniemy także korzystnie na stan zdrowia naszego serca i jednocześnie zmniejszymy ryzyko miażdżycy.

Glutation jest w stanie chronić nasz mózg, a konkretniej chodzi o to, że ma on wysokie zapotrzebowanie na energię, a co za tym idzie wiąże się to z wieloma procesami, w których wytwarzane są rolne rodniki. Odgrywa on zatem w tych procesach kluczową rolę. Dodatkowo pomaga w chorobie Alzheimera. Wraz z wiekiem poziom tej substancji jest coraz niższy. Wynika z tego wiele chorób, które związane są bezpośrednio z wiekiem, czyli takie jak np. choroba Parkinsona czy Alzheimera. Chorobom tym towarzyszy stres oksydacyjny, który silnie obciąża funkcje mitochondriów i powoduje wysokie zużycie glutationu prowadząc do jego niedoborów, co z kolei skutkuje brakiem ochrony tkanek mózgu. Choroba Alzheimera sprawia, że w układzie nerwowym gromadzi się białko wiążące DNA (TDP-43). Jeśli jego go zbyt dużo to obniżany jest poziom glutationu przez co oboby z Alzheimerem są bardziej narażone na niedobór.

Teraz czas na chorobę Parkinsona. Zawsze chorobie tej towarzyszy stres oksydacyjny, który uszkadza neurony. W przypadku tej choroby jest niski poziom glutationu w obszarach mózgu i powoduje uszkodzenia. Przez to, że substancja ta redukuje stres oksydacyjny można skutecznie zapobiegać chorobie Parkinsona, jednak musi być to wczesne stadium. Jedną ze strategii w walce z chorobą Parkinsona jest zwiększenie poziomu glutationu. W jednym badaniu lek (3,4-dihydroksybenzalaceton) zapobiegał chorobie Parkinsona poprzez zwiększenie poziomu glutationu.

Czytaj też: Kolagen – właściwości i zastosowanie >>

Glutation odpornośćGlutation wykazuje również wsparcie dla układu odpornościowego. W przypadku wielu chorób odporność jest osłabiona i ryzyko infekcji jest większe, a wiąże się to ze zbyt niskim poziomem glutationu. W wyniku infekcji wirusowych nasila się stres oksydacyjny i stan zapalny, które zużywają większej ilości glutationu. Po wyczerpaniu glutationu komórki odpornościowe tracą zdolność do zwalczania infekcji. NAC, który jest wykorzystywany do wytwarzania glutationu w organizmie, przywrócił zdolność komórek odpornościowych do zabijania bakterii wywołujących gruźlicę. Jeśli dostarczymy choć trochę cysteiny automatycznie podniesie się poziom wewnątrzkomórkowego glutationu oraz dwusiarczku glutationu (GSSG) co wzmacnia funkcje immunologiczne limfocytów in vitro. Jeśli chodzi o funkcje immunologiczne w chorobach, które wywołane są niedoborem cysteiny i glutationu warto wypróbować coś takiego jak suplementacja cysteiny.

Wpływa również na funkcjonowanie limfocytów, a co za tym idzie jego niski poziom w organizmie obniża odporność. Glutation jest niezwykle istotny w przypadku HIV któremu towarzyszy silny stres oksydacyjny, który wyczerpuje glutation w komórkach. Wspomnijmy o tym, że doktor B. Kuklinski mówi, że substancja ta może być stosowana podczas syndromu przewlekłego zmęczenia.

Glutation jest również w stanie pomóc nam w chorobach autoimmunologicznych. Wpływa różnie na układ odpornościowy. Może hamować jak i bardziej stymulować odpowiedzi naszego organizmu na stany zapalne. Z badań wynika, że zmienia stężenia glutationu może odgrywać ważną rolę w wielu chorobach autoimmunologicznych.

Glutation wspomaga również jelita. Wiele osób z zespołem jelita drażliwego ma zmniejszoną aktywność enzymów zaangażowanych w syntezę glutationu. Najważniejszy enzym, który jest zaangażowany w usuwanie wolnych rodników to peroksydaza glutationowa. Do swojego działania potrzebuje selenu i glutationu. Jeśli enzym jest podwyższony możemy odczuwać silny stres oksydacyjny, który warto zneutralizować. Jeśli zniwelujemy stres oksydacyjny to jednocześnie poprawimy stan zdrowia naszych jelit. Więcej informacji w tym zakresie można odnaleźć na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5866372/

Glutation poprawia funkcjonowanie nerek, a konkretnie warto wiedzieć, że stres oksydacyjny może doprowadzić nawet do niewydolności nerek. W badaniu na szczurach NAC – wzmacniający produkcję glutationu, zapobiegał chorobie nerek.
Kolejna pozytywna funkcja to ochrona wątroby przez glutation. Podobnie jak w przypadku nerek stres oksydacyjny może doprowadzić do wielu chorób nerek. Skutecznie pomaga w detoksykacji wątroby oraz ochronie jej szlaków przeciwutleniających. Więcej szczegółów w tym interesujące badania można odnaleźć na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549431/

Glutation a płuca i drogi oddechowe

Niski poziom glutationu może zwiększać stan zapalny w drogach oddechowych i powodować astmę. Często toksyny środowiskowe są przyczyną niskiego poziomu tego antyoksydantu. W badaniu na myszach z astmą zwiększenie stężenia glutationu za pomocą NAC obniżyło stan zapalny i objawy choroby. Choroba obturacyjna płuc najczęściej wywołana jest przez długotrwałe uszkodzenia oksydacyjne. Najczęstszą jej przyczyną jest palenie, ale mogą do niej prowadzić szkodliwe substancje w środowisku takie jak np. opary. Warto wiedzieć, że zwiększenie poziomu glutationu obniża uszkodzenia oksydacyjne w płucach, co przede wszystkim zmniejsza ryzyko rozwoju tej choroby.

Według badań glutation jest w stanie pomóc nam również w takich chorobach jak choroba Huntingtona, stwardnienie rozsiane, stwardnienie zanikowe boczne (ALS), zapalenie stawów lub zwyrodnienie plamki żółtej.

Czytaj też: Żywokost – właściwości i zastosowanie >>

Glutation – przeciwwskazania

Zawsze trzeba obserwować jak organizm zachowuje się podczas suplementacji. Glutation jest w stanie nadmiernie stymulować układ odpornościowy. Skutki uboczne jakie mogą występować to: problemy trawienne, luźne stolce, przybranie na wadze. Nie powinno się przyjmować suplementu w trakcie ciąży czy karmienia piersią.

Glutation – dawkowanie

Jeśli chodzi o dawkowanie glutationu to nie ma na ten temat konkretnych informacji jednak przyjmuje się, że odpowiednia dawka to 250 mg na dobę co pozwala nam na uzupełnienie wszystkich niedoborów tej substancji. Wraz z kolejnymi badaniami na pewno będzie więcej informacji.

Autorem artykułu jest Monika Więckowska

Glutation - Opinia i Analiza. Właściwości i zastosowanie. 2Konsultantka dietetyczna.

✓ Zweryfikowany

Dodaj komentarz:

Twój adres email nie zostanie opublikowany.