Dieta norweska – dieta na odchudzanie

Dieta norweska charakteryzuje się tym, że jest monotonna i niskokaloryczna. Spożywa się w niej głównie jabłka i grejpfruty. Sami autorzy mówią o tym, że po 14 dniach jej stosowania możemy schudnąć nawet 8 kg. Co to takiego dokładniej dieta norweska i na czym polega?

Skasowano: Została wymyślona przez naukowców z Rikshospitalet – Szpitala Uniwersyteckiego w Oslo. Problemem jest to, że nikt w rzeczywistości się do tego nie przyznaje. Dlaczego? Jest to bardzo restrykcyjna dieta i może przynosić efekty jednak działa bardzo niekorzystnie na nasze zdrowie.

Spis treści

Zasady diety norweskiej

Dieta norweska Przede wszystkim nie powinniśmy łączyć tłuszczów i węglowodanów w jednym posiłku. Tak naprawdę jest to jej główna zasada. Wtedy przynajmniej w teorii powinien zmniejszyć się nasz apetyt, a zwiększyć metabolizm. Nie ma jednak na to żadnych badań. Jedno z nich zostało przeprowadzone na 54 pacjentach z nadwagą. Zostali oni podzieleni na dwie grupy. Pierwsza z nich stosowała dietę zbilansowaną, natomiast druga taką, w której węglowodany i tłuszcze zostały podzielone. Wszyscy dostawali tak samo kaloryczne posiłki. Po okresie 6 tygodni wyszło na to, że osoby z grupy zbilansowanej straciły 7,5 kg, a te przebywające na diecie z tłuszczami i węglowodanami w osobnych posiłkach – 6,2 kg. Wspomniana dieta nie może trwać dłużej niż 14 dni. Najważniejsze jest to, aby zawsze trzymać się jadłospisu. Według wielu źródeł możemy jeść to co chcemy, jednak prawda jest zupełnie inna. Określonej żywności nie wolno nadużywać. Wtedy będziemy dostarczać zbyt mało kalorii. Z tą dietą spożywa się 3 posiłki dziennie bez kolacji.

Po jej zakończeniu należy zrobić sobie rok przerwy. Dopiero po tym czasie można próbować drugi raz. Niektóre źródła mówią o tym, że nawet po miesiącu możliwa jest druga próba, ale jest to nieprawda. Jeśli złamiemy którąś z zasad diety nie możemy rozpocząć odchudzania od nowa. Spożywamy w niej gotowane jajka i grejpfruty. Ponadto mogą to być również pomidory, marchew, seler, liczne surówki oraz mięso. Ważne jest, aby było to mięso gotowane, a nie smażone. Czasami jednak możliwe jest pieczenie czy grillowanie. Jakie posiłki spożywamy? Nasz plan dnia wygląda tak:

  • Śniadanie o 8:00
  • II śniadanie o 12:00
  • Obiad o 16:00

Cecha charakterystyczna tej diety to brak kolacji. Jeśli lubimy podjadać to nie jest to dieta dla nas. Ważna jest także woda, ponieważ w ciągu każdego dnia konieczne jest wypicie minimum dwóch litrów płynów – zaliczają się również kawa czy herbata. Jest to dieta inna niż wszystkie, ponieważ podczas jej stosowania musimy koniecznie zrezygnować ze wszystkich naszych dotychczasowych nawyków takie jak niezdrowe jedzenie czy smażone posiłki.

Czytaj też: Dieta kopenhaska na odchudzanie >>

Produkty diety norweskiej

Absolutną podstawą niniejszej diety są cytrusy oraz jajka na twardo. Poza tym możemy jeść mięso, ale wyłącznie gotowane lub grillowane i pieczone bez tłuszczu! Świetnie w tej diecie wypada pierś z kurczaka, wołowina, jagnięcina oraz chude ryby. Możemy również jeść warzywa takie jak pomidor, ogórek, sałata, kapusta, szpinak itp. Dobrym pomysłem będzie gotowanie z nich zup.

Jeśli chodzi o pieczywo to zaleca się spożywanie tylko tego pełnoziarnistego. Do potraw z powodzeniem możemy używać różnego rodzaju dodatków takich jak: pieprz, ziele angielskie, tymianek, liście laurowe i jogurt naturalny (chociażby zamiast majonezu). Zawsze pamiętajmy jednak o tej zasadzie: „Nie łącz węglowodanów i tłuszczów w jednym posiłku”.

Za sprawą tego, że jest to dieta niskokaloryczna i niskowęglowodanowa nie możemy łączyć białka z węglowodanami. Jeśli będziemy jeść prawie cały czas jajka musimy pamiętać o tej zasadzie. Dzięki temu zmniejszymy nasz apetyt i przyspieszymy metabolizm. Nie ma jednak badań, które mogą to potwierdzić.

Według badań przeprowadzonych w Genewie na 54 pacjentach z otyłością przyniosła ona świetne efekty. Połowa z nich stosowała dietę zbilansowaną, a druga połowa dietę, która nie łączyła ze sobą białka i węglowodanów. Po 6 tygodniach okazało się, że grupa diety zbilansowanej schudła o średnio 20% więcej (1,3 kg więcej).

Skasowano: Jak już wcześniej było wspomniane dieta ta bazuje na jajkach, a Światowa Organizacja Zdrowia (inaczej WHO) uważa, że nie powinno się przekraczać 10 jajek tygodniowo. Przejście na taką dietę może być niebezpieczne dla osób, które mają podwyższony cholesterol. Taką dietę uważa się za jedną z diet cud mających na celu przyspieszyć przemianę materii. Takie diety jednak w rzeczywistości zwalniają metabolizm. Jadłospis jest dosyć ubogi przez co nie dostarczamy do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Waga być może i spadnie, ale nie jest to efekt diety, a jedynie utrata mięśni i wody z organizmu. Może działać ona negatywnie na organizm – wyniszcza oraz psuje nasze zdrowie. Może i chudniemy, jednak wszystkie kilogramy szybko wrócą.

Dieta norweska – skutki uboczne

Warto wiedzieć, że ta dieta może powodować wiele skutków ubocznych. W głównej mierze są to:

  • omdlenia,
  • odwodnienie,
  • problemy z cerą, paznokciami, włosami,
  • drażliwość, większą nerwowość wynikającą z konieczności stosowania tak monotonnej diety,
  • efekt jo-jo – pojawia się bardzo często w przypadku diet niskokalorycznych.

Takie diety sprawiają, że szybko tracimy wagę, a po ich zakończeniu równie szybko wracamy do naszych nawyków żywieniowych. Taka dieta jest przez nas traktowana bardzo negatywnie przez co po jej zakończeniu chcemy przerwać nasze cierpienia i wracamy do starych nawyków.

Wpływ diety norweskiej na metabolizm

Według jej zwolenników ta dieta ma przyspieszać metabolizm. W rzeczywistości jest jednak inaczej – dieta uboga w kalorie wywołuje skutek odwrotny – spowalnia proces spalania materii. Ograniczenia kaloryczne powodują, że organizm zaczyna zachowywać się jak w okresie głodu – spowalnia się tempo procesów życiowych, a więc i ilość zużywanej energii. Nie da się przyspieszyć metabolizmu poprzez spożywanie mniejszej ilości pożywienia niż potrzebuje nasz organizm. Indywidualne zapotrzebowanie każdej osoby oblicza się przy pomocy BMR. Należy przyjąć, że jeśli chodzi o kobiety w wieku 19, a 50 lat takie zapotrzebowanie wynosi 2200 kcal, a z kolei u mężczyzn w tym samym wieku jest to 2900 kcal. Będąc na tego typu dietach dziennie spożywamy jedynie 800 – 1500 kcal.

Czytaj też: Dieta doktor Ewy Dąbrowskiej na odchudzanie >>

Dieta norweska – jadłospis

Przedstawiamy państwu jadłospis na kilka dni, który pokaże, że niniejsza dieta wymaga pewnych wyrzeczeń.

Dieta norweska Dzień 1.

  • Śniadanie: grejpfrut, 3 jajka, herbata lub kawa.
  • Drugie śniadanie: 2 jajka, 1 cytrus, kawa lub herbata.
  • Obiad: 3 jajka na twardo, bukiet warzyw, 1 kromka pieczywa razowego, kawa lub herbata.

Dieta norweska Dzień 2.

  • Śniadanie: cytrus, 2 jajka, herbata lub kawa.
  • Drugie śniadanie: 1 jajko, cytrus, kawa lub herbata.
  • Obiad: mięso wołowe gotowane, kilka pomidorków koktajlowych, bukiet warzyw, herbata lub kawa.

Dieta norweska Dzień 3.

  • Śniadanie: grejpfrut, 1 jajko, herbata lub kawa.
  • Drugie śniadanie: 2 jajka, szpinak gotowany + 2 łyżki jogurtu naturalnego.
  • Obiad: 2 kotlety z chudego mięsa, bukiet warzyw, herbata lub kawa.

Autorem artykułu jest Monika Więckowska

Dieta norweska – dieta na odchudzanie 2Konsultantka dietetyczna.

✓ Zweryfikowany

Dodaj komentarz:

Twój adres email nie zostanie opublikowany.