Colostrum – Opinia i Analiza. Właściwości i zastosowanie.

Colostrum to w zasadzie siara bydlęca lub też młodziwo. Substancja ta jest wydzielana przez gruczoły mleczne ssaków pod koniec ciąży, a nawet do kilkudziesięciu godzin po porodzie. Cechą charakterystyczną jest żółta barwa, większa gęstość oraz lekko kwaśny odczyn. Skład jeśli chodzi o jakość i skład to jest inny niż w mleku w późniejszym okresie po połogu. Różnice są przede wszystkim w wartościach odżywczych i immunologicznych. Jakie ma zastosowanie, przeciwwskazania i w jakiej formie go spożywać? Szczegóły dostępne są w artykule.

Spis treści

Skład colostrum

  • białka serwatkowe i kazeinowe – białka to ok. 60% masy siary. Zdecydowana większość z nich, czyli ok. 80% to serwatkowe, a pozostałe są te kazeinowe. W białkach tych występuje 19 aminokwasów egzogennych. Im dalej od porodu, tym mniej jest białek na rzecz cukrowców i lipidów, stanowiących materiał energetyczny dla potomka,
  • immunoglobuliny – czyli przeciwciała, których zadaniem jest ochrona organizmu przed czynnikami chorobotwórczymi. W colostrum znajdują się wysokie stężenia immunoglobulin, szczególnie klasy IgG,
  • latoferyna – jest to białko z grupy transferyn. Posiada ono właściwości wiązania żelaza i utrzymywania jego jonów niezależnie od pH i enzymów proteolitycznych,
  • polipeptyd bogaty w prolinę (PRP) – inaczej mówiąc jest to kolostrynina. Jest to grupa podobnych cząsteczek o dużym spektrum aktywności regulacyjnej wspomagającej rozwój układu odpornościowego,
  • lizozym – jest to białko, którego zawartość w siarze jest o wiele wyższa niż w mleku ssaków w późniejszym okresie po połogu oraz ilości występującej w płynach ustrojowych
    i komórkach odpornościowych. Działa przede wszystkim bardzo antybakteryjnie,
  • laktoalbumina – jak się okazuje budowa i właściwości są mocno podobne do lizozymu, ale działa ona głównie lipotensyjnie i przeciwbakteryjnie,
  • laktoza – cukier mleczny jest w siarze w zdecydowanie mniejszej ilości niż w mleku późniejszym. Z drugiej strony ilość cukru jest wystarczająca, aby zapewnić źródło energii dla narządów i tkanek oraz regulacji składu i aktywności mikroflory jelitowej (w wyniku rozkładu laktozy do kwasu mlekowego). Jeśli chodzi o ilość cukru w siarze zebranej kilka godzin po porodzie to jest go na tyle mało, że nie powinny występować żadne dolegliwości trawienne u osób, które nie tolerują laktozy,
  • czynniki wzrostu, cytokiny i hormony – są one bodźcem dla wzrostu młodego organizmu. Są to m.in. interleukiny Il-1b, Il-6, Il-8, Il-10, TNF- α czy anaboliki takie jak insulina, IGF-1, IGF-2, hormon wzrostu,
  • witaminy – największa ilość w siarze to przede wszystkim witaminy B1, 2, B6, C, E i A. Ich zadaniem jest wspomaganie wszystkich procesów, które rozpoczynają aktywne składniki biologiczne zawarte w colostrum,
  • składniki mineralne – w głównej mierze są to: głównie fosfor, wapń, potas, magnez i sód i pełnią funkcję regulacyjną i strukturalną.

Czytaj też: Żywokost – właściwości i zastosowanie >>

Właściwości colostrum

  • immunomodulujące – dzięki obecnej w siarze kolostryninie o silnym wpływie na stymulację układu odpornościowego, młodziwo wykazuje działanie modulujące odpowiedź immunologiczną organizmu. Jest w stanie pobudzić odpowiedź odpornościową typu humoralnego i indukuje wydzielanie niektórych cytokin. Jeśli chodzi o aminokwasy, które są zawarte w siarze to są one budulcem do zintensyfikowanej produkcji białek odpornościowych przez co może polepszyć się odporność naszego organizmu,
  • przeciwalergiczne – kolostrynina zmniejsza również objawy alergii dzięki zdolności do obniżania poziomu przeciwciał IgE (odpowiedzialnych za reakcję alergiczną typu natychmiastowego), a także produkcję śluzu w drogach oddechowych. Może więc zmniejszać reakcję alergiczną na pyłki i roztocza domowe,
  • przeciwbakteryjne – laktoferyna, która jest w siarze w badaniach in vivo i in vitro wykazuje zarówno na bakterie Gram-dodatnie, jak i ujemne działanie niszczące. Dzięki zdolności wiązania jonów żelaza laktoferyna ogranicza dostępność tego pierwiastka bakteriom – one zaś mają bez niego ograniczony wzrost. Ponadto laktoferyna ma zdolność uszkadzania ścian komórkowych bakterii i w ten sposób je uszkadza. Praktycznie takie same właściwości znajdziemy w lizozymie zawartym także w siarze. Jest to silne białko o działaniu przeciwbakteryjnym,
  • przeciwwirusowe – laktoferyna jest skuteczna, jeśli chodzi o zwalczanie wirusa opryszczki, zapalenia wątroby typu B i C, cytomegalii czy nawet wirusa HIV. Działa tutaj w zasadzie kilka mechanizmów, a jednym z nich jest bezpośrednie wiązanie białek do cząstek wirusowych lub blokowanie koreceptorów komórkowych wirusa,
  • przeciwgrzybiczne – laktoferyna zawarta w siarze wykazuje działanie przeciwgrzybiczne m.in. przeciw Candida albicans, którego przerost w organizmie daje objawy tzw. kandydozy, czyli grzybicy. Działa ona w tym przypadku na zasadzie uszkadzania błony mitochondrialnej i komórkowej,
  • przeciwnowotworowe – nie można powiedzieć, że colostrum działa na nowotwory, jednak poprzez właśnie laktoferynę zmniejsza się rozwój komórek rakowych przez indukowanie apoptozy. Dodatkowo chodzi o hamowanie wzrostu i proliferacji, a także podnoszenie poziomu cytokin antynowotworowych,
  • hipotensyjne – kazeina, która jest w siarze skutecznie obniża ciśnienie krwi. Cały ten mechanizm jest niezwykle podobny do stosowanych w medycynie inhibitorów enzymu konwertazy angiotensyny,
  • przyspiesza gojenie ran – poprzez laktoferynę zwiększona jest endogenna produkcja kwasu hialuronowego oraz syntezę kolagenu. Zawarte w siarze VEGF (czynnik wzrostu śródbłonka naczyniowego) i EGF (naskórkowy czynnik wzrostu) skutecznie wpływają na regenerację tkanek,
  • skutecznie wzmacnia kości – w siarze zawarta jest kazeina i, dzięki temu reguluje się nasza gospodarka wapniowo – fosforanowej przez co poprawia się mineralizacja kości,
  • polepsza stan bariery jelitowej – jelito to nie tylko część układu pokarmowego, ale też istotne miejsce, jeśli chodzi o przebieg procesów odpornościowych, a wszystko to przez funkcjonowanie takich składowych jak mikroflora i bariera jelitowa. Jeśli suplementujemy colostrum regularnie to stan naszych jelit ulega poprawie, a także bezpośrednio przyczynia się to do odbudowy ścisłych połączeń bariery jelitowej, zmniejszania stanu dysbiozy i odżywieniu mikrokosmków odpowiedzialnych za wchłanianie substancji odżywczych,
  • wspiera organizm podczas intensywnego wysiłku fizycznego – colostrum to doskonały środek dla sportowców ze względu na to, że dzięki temu skutecznie zmniejszają się stany zapalne, a wynikają one zazwyczaj z powstałych podczas treningu mikrouszkodzeń włókien mięśniowych. Dodatkowo colostrum działa anabolicznie oraz reguluje i wzmacnia odporność przez co zmniejsza się podatność na infekcje i zachorowania, które często wywołują przerwy w treningach.

Więcej o działaniu colostrum w tym badania i pozostałe szczegóły odnajdziesz na https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7127701/

Skutki uboczne colostrum

Badania, które zostały do tej pory wykonane, jeśli chodzi o colostrum to można potwierdzić, że jest to substancja tylko i wyłącznie naturalna. Jest bardzo bezpieczna, jeśli chodzi o stosowanie i dodatkowo wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Przyczynia się w znaczny sposób do rozwoju potomka. Działa w zasadzie na wielu płaszczyznach przez co w wielu przypadkach jest w stanie wesprzeć skutecznie odporność oraz regenerację naszego organizmu. Niestety często działanie siary rozpatrywane jest na podstawie poszczególnych związków w niej zawartych, nie zaś wpływu, jaki wywierają wszystkie składniki zawarte w pierwszym mleku, a które może być o wiele bardziej złożone niż dotąd poznano. Jak zawsze, stosując jakikolwiek suplement, powinniśmy zachować ostrożność. Jednym z przeciwwskazań, które każdy powinien brać pod uwagę jest alergia na białka mleka. Są one zawarte w colostrum w dużych ilościach. Nie zaleca się również stosowania coloastrum u dzieci poniżej 3 roku życia. Jeśli chodzi o skutki uboczne to zazwyczaj są to wzdęcia i nudności. Jeśli chodzi o sprzedaż colostrum to warto wiedzieć o tym, że nie jest to produkt standaryzowany i w poszczególnych produktach może być różnica w składzie, jeśli chodzi o ilość składników aktywnych. Na skład i jakość tej substancji wpływa wiele czynników takich jak: stan zdrowia bydła, rodzaj spożywanego przez nie pokarmu i czas pozyskiwania siary od porodu. Warto zawsze upewnić się, że produkt, na który się decydujemy jest wolny wolny od pestycydów, syntetycznych hormonów i antybiotyków, które mogły przedostać się do mleka z organizmu matki, której zostały zaaplikowane, a także musimy mieć pewność, że jest w 100% organiczny. Jeśli zakupimy preparat z pewnego źródła to możemy być pewni, że unikniemy wszystkich skutków ubocznych i przede wszystkim wpłynie on pozytywnie na nasz organizm.

Czytaj też: Kolagen – właściwości i zastosowanie >>

Opinie o colostrum

Według wielu osób regularne stosowanie poprawia samopoczucie i dodaje energii. Osoby, które mają problemy z układem pokarmowym odczuły znaczną poprawę na wszystkich jego odcinkach. Zauważyć można wzmocnienie odporności i wytrzymałości fizycznej. Jest wiele opinii pozytywnych, jednak znajdą się też tacy, którzy sądzą, że substancja ta nie jest zbyt dobra dla człowieka i powinna być stosowana tylko przez cielęta. Jednak warto zwrócić uwagę na to, że bardzo podobnie jest w przypadku krowiego mleka, które przecież spożywa zdecydowana większość populacji.

Dawkowanie colostrum

Colostrum
Colostrum

Poprzez swoje właściwości colostrum polecane jest przez wielu lekarzy. To w jakiej dawce należy je przyjmować w głównej mierze zależy od tego w jakim celu będzie stosowane. W tej chwili produkt ten występuje w kilku różnych wersjach i również od tego zależny jest sposób oraz ilość przyjęcia. Jeśli kupujemy preparat w kapsułkach to na opakowaniu zazwyczaj jest informacja o stosowaniu, jednak nie zaleca się przyjmowania więcej niż 3 tabletek na dobę. Preparat w saszetkach zazwyczaj powinno przyjmować się rano i wieczorem, a więc najlepiej dwie saszetki w ciągu doby. Jeśli chodzi o postać płynną to zalecana dawka wynosi 20 ml na dobę. Kupić można również colostrum liofilizowane (metoda suszenia sublimacyjnego zamrożonych substancji, bądź colostrum w formie proszku), w takim przypadku wystarczającą dzienną dawką jest jedna łyżeczka, bądź pół łyżki stołowej (rano i wieczorem). Jeśli objawy danego problemu są nasilone to lekarz zwiększa dawkę, jeśli chodzi o stosowanie, jednak nigdy nie wolno ustalać dawki samemu i zawsze należy trzymać się tej zaleconej przez producenta lub lekarza. Nie zaleca się również rozpoczęcia suplementacji bez konsultacji z lekarzem.

Więcej informacji o colostrum oraz pozostałe szczegóły i badania znajdziesz pod adresem: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4016834/

Autorem artykułu jest Monika Więckowska

Colostrum - Opinia i Analiza. Właściwości i zastosowanie. 2Konsultantka dietetyczna.

✓ Zweryfikowany

Dodaj komentarz:

Twój adres email nie zostanie opublikowany.